20.3 C
Amsterdam
zondag, 04 juni, 23

Wanneer over naar 1 slaapje?


De meeste baby’s gaan tussen de 15 en 18 maanden over naar 1 slaapje per dag. Jongere kinderen slapen twee tot zelfs wel drie keer per dag. Wanneer over naar 1 slaapje, is als je merkt dat er voldoende energie uit de slaapjes gehaald wordt. Of met andere woorden: Als je baby ‘s nachts een volle nacht doorslaapt.

Denk aan 10 tot 12 uur per nacht. Een ander kenmerk van wanneer naar 1 slaapje gegaan kan worden? Dat is als je baby ‘s ochtends niet meer wil slapen. Of heel kort. Wanneer naar 1 slaapje is per kind verschillend. 

Wanneer van 2 naar 1 slaapje? 

Iedere baby heeft een ander slaapritme. Dat maakt het wel eens lastig. Dat je als ouder denkt: ‘Wanneer van 2 naar 1 slaapje voor mijn kindje?’ Jonge baby’s hebben een heel ander slaappatroon als oudere baby’s.

Zo slapen pasgeboren baby’s het grootste gedeelte van de dag. Van lieverlee zal dit ritme zich opsplitsen in 3 slaapjes per dag. Twee slaapjes per dag is één dutje ‘s ochtends en ‘s middags weer een slaapje. Merk je dat je kindje met 2 slaapjes in de ochtend moeilijk in slaap komt? Denk aan heel kort slapen of helemaal niet willen slapen?

Er zijn kinderen die bijna hysterisch worden als ze ‘s ochtends naar bed gaan. Meestal is dit overgangsmoment rond de 15 maanden. Al zijn er ook kinderen die vanaf 1 jaar dit moment hebben. Of vanaf 3 jaar. Het kan dus heel verschillend zijn. 

>> Lees ook wanneer je kind in een peuterbedje kan!

Wanneer baby 1 slaapje? 

Het helpt om goed naar je kind te kijken om te weten wanneer 1 slaapje voldoende rust geeft. Denk aan:

  • Oogt je kindje ‘s ochtends moe? Wrijft het in de ogen, huilt het veel of wil het niets? Dit kan een teken van vermoeidheid zijn. Een slaapje ‘s ochtends is dan nog fijn.
  • Slaapt je kindje de nachten goed door? Wordt het weinig tot niet wakker? Dan kunnen twee slaapjes ervoor zorgen dat je baby ‘s nachts minder goed gaat slapen. Het doel is om een volle nacht slaap te maken. Schrap in dit geval het eerste slaapje.
  • Hoe gaat het middagslaapje? Slaapt je kindje lang of kort? Wordt het uitgerust wakker met 1 slaapje? Een goede draadmeter om te weten of je kindje toe is aan de overgang naar 1 slaapje.

Veel kinderen zijn na hun middagslaapje rond het avondeten ook moe. Denk aan een uurtje of half 5 / 5 uur. Probeer eens of een rustmoment inbouwen voor je kindje helpt. Dit combineer je dan met 1 slaapje ‘s middags. Het ochtenddutje vervalt dan. 

Wanneer 1 slaapje net niet genoeg is 

Je kindje is toe aan 1 slaapje overdag. Wanneer baby 1 slaapje krijgt, is er vaak een overgangsmoment. Twee slaapjes is teveel, 1 slaapje is te weinig. Het helpt als je dan in de namiddag bewust een rustmoment inbouwt voor je kleintje. Hoe ziet zo’n rustmoment inplannen er dan uit?
Hierbij wat tips:

  • Boekjes voorlezen! Een rustmoment voor je kindje. Neem je kindje lekker op schoot en wijs de plaatjes aan. Naast een rustmoment ook heel goed voor de taal – en spraakontwikkeling.
  • Even in de box geeft ook rust voor je kindje én voor jou. Probeer eens om hier speciaal speelgoed voor apart te houden. Zo is het afwisselend en uitdagend. Denk aan blokken bouwen of speelgoed met muziek. Vooral klassieke muziek heeft een rustgevende werking.
  • Maak een wandeling buiten. Frisse lucht kan vermoeidheid ook verdrijven. En je kleintje heeft wat te kijken!
  • Zet je kindje in de kinderstoel of wipper bij je terwijl je het eten kookt. Een puzzeltje of boekje erbij kan fijne afleiding geven.

Lees ook: Vanaf wanneer slaapt een baby door? 

Vertrouw op je ouderinstinct bij wanneer je van 2 naar 1 slaapje wil gaan

Elk mens en ook elk kind heeft een ander slaappatroon. De één heeft veel energie, de ander is er snel doorheen. Zo is het ook met slapen. Je kindje kan veel of juist weinig slaap nodig.

Is je kindje anderhalf en heeft deze nog 2 slaapjes nodig? Gun het je kleintje! Maar ook als je kindje met één jaar al geen rustmomenten meer wil en de nacht wél doorslaapt is dit prima. Kies wat past bij je kind en luister naar je ouderinstinct.

Meer tips over zwangerschap en opvoeding

Wil jij graag meer tips over de zwangerschap of wanneer jouw kleine wonder geboren is? Lees dan nu deze onderstaande tips:

Op zoek naar handige producten voor jouw baby?

Ben jij op zoek naar handige producten voor als jouw kleine wondertje geboren is? Wij schrijven wekelijks handige reviews over producten die wij zelf en andere mama’s uit onze community hebben getest. 

Benieuwd? Bekijk dan nu onderstaande reviews en blogs over verschillende producten die handig kunnen zijn voor jouw kleine kindje:

Mirjam
Mirjam
Sinds kort schrijf ik met regelmaat artikelen voor Kleine Wonder. Dit doe ik naast mijn baan in het onderwijs. Zelf ben ik moeder van 3 kinderen, waarvan de jongste 1 jaar is.

Related Articles

Zo maak jij je populair bij je (jonge) kinderen 

Raken je kinderen steeds sneller verveeld? Vind je het lastig te bepalen met welk speelgoed zij zich de komende tijd kunnen vermaken? Wellicht is...

De top 10 beste luieremmers

Ben je op zoek naar een luieremmer voor jouw luiers? Klaar met de vieze lucht in jouw containers? Bij Kleine wonder zetten we de...

Top 6 beste babyservies

Babyservies is niet alleen leuk voor jouw kleine wondertje, het geeft ook een gezellige en leuke sfeer en accenten toe aan de kamer van...

Stay Connected

22,014FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer
- Advertisement -

Latest Articles

Zo maak jij je populair bij je (jonge) kinderen 

Raken je kinderen steeds sneller verveeld? Vind je het lastig te bepalen met welk speelgoed zij zich de komende tijd kunnen vermaken? Wellicht is...

De top 10 beste luieremmers

Ben je op zoek naar een luieremmer voor jouw luiers? Klaar met de vieze lucht in jouw containers? Bij Kleine wonder zetten we de...

Top 6 beste babyservies

Babyservies is niet alleen leuk voor jouw kleine wondertje, het geeft ook een gezellige en leuke sfeer en accenten toe aan de kamer van...

Top 7 beste babykamer accessoires

Babykamer accessoires is niet alleen leuk voor jouw kleine wondertje, het geeft ook een gezellige en leuke sfeer en accenten toe aan de kamer...

Vrouw tijdens zwangerschap ontlasten door bijvoorbeeld een cadeau voor haar!

Een zwangerschap. Dit is natuurlijk erg bijzonder en in de meeste gevallen een tijd vol spanning en liefde. Heel gek is het niet, want...